Welcome to Our Website

Başkan Altay: “Konya’da Yeniden Sur İçini Konuştuğumuz Bir Dönem Başlayacak”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Türkiye’de yürütülen en büyük ihya projelerinden olan Darü’l-Mülk Projesi kapsamında “Büyük Larende Dönüşümü”nün İş Başlangıç Programını gerçekleştirdi. Bölgenin fiziki mekan olarak hem şehir sakinlerine hizmet etmekten uzak hem de şehre yakışmayan bir görüntü oluşturduğunu belirten Başkan Altay, “Ayrıca burada ciddi bir trafik yoğunluğu oluşuyor. Yine Şükran Mahallesi’nde yapmış olduğumuz kentsel dönüşümün önünde de adeta bir ur gibi bir rahatsızlık oluşturuyordu. Meram Belediye’mizle yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda iyi bir noktaya geldik” dedi. Konya’nın 200 yıl başkentlik yapmış kadim bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Altay, “Bu şehrin dış surlarının kalıntılarını birçok yerde görüyoruz. İnşallah burada sur duvarlarının yeniden ihyasıyla birlikte Konya’da yeniden sur içini konuştuğumuz bir dönemin başlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Konya’nın, 2028’de eşsiz güzellikleriyle insanların ziyaret etmekten keyif alacağı çok önemli bir şehir haline dönüşecek vurgulayan Başkan Altay, yüzde yüz mutabakat sağladıkları Larende esnafına ve Meram Belediyesi’ne teşekkür etti. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da surların ve Larende Kapısı’nın ihyasıyla beraber bölgenin kültürel, tarihi, sosyal yönden canlanacağını belirterek, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekip arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Türkiye’de yürütülen en büyük ihya projelerinden olan Darü’l-Mülk Projesi kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi tarafından yürütülen Büyük Larende Dönüşümü Projesi’nde iş başlangıç programı gerçekleştirildi.

Programda konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Larende bölgesinde yürütülen tarihi projenin Konya için büyük bir iş olduğuna değindi. Türkiye’de bu konudaki yetkin insanlardan oluşan bir ekibe sahip olduklarını dile getiren Başkan Kavuş, “İnşallah surların ihyasıyla beraber, Larende Kapısı’nın da ihyasıyla beraber bölge tamamen hem kültürel hem tarihi hem sosyal yaşamın canlandığı; hem ticaretin eskiden olduğu gibi tam da kalbi olduğu; Bedesten ile beraber tüm tarihin, Bizans’ın, Roma’nın, Selçuklu’nun, Osmanlı’nın da kalbinin attığı yerde tekrar canlanmış olacak. Büyükşehir Belediyesi’ne, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekip arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.

ŞEHRE YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜ ORTADAN KALKIYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise herkesin hayatının bir döneminde geçtiği, alışveriş yaptığı bir alan olan Larende Caddesi’nde büyük bir kentsel dönüşüm gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Özellikle inşaat malzemecilerinin yoğunlaştığı, fiziki mekan olarak hem şehir sakinlerine hizmet etmekten uzak hem de şehre yakışmayan bir görüntü oluştuğuna dikkati çeken Başkan Altay, “Ayrıca burada ciddi bir trafik yoğunluğu oluşuyor. Yine Şükran Mahallesi’nde yapmış olduğumuz kentsel dönüşümün önünde de adeta bir ur gibi burada bir rahatsızlık oluşturuyordu. Meram Belediye’mizle yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda iyi bir noktaya geldik. Meydanlarda söylediğimiz bir şey var. ‘Üçlü olalım, güçlü olalım’ diye. Bunun en güzel örneklerinden birisi de Büyük Larende Dönüşümü. İlçe belediyemiz, Büyükşehir Belediyemiz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla birlikte çok hızlı bir şekilde yürütüldü ve bu tarihi dönüşümde artık ikinci etabı tamamlamak üzeriyiz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK LARENDE DÖNÜŞÜMÜ ÜÇ ETAPTAN OLUŞUYOR

Büyük Larende Dönüşümünde üç etaplı bir iş yürütüldüğünü paylaşan Başkan Altay şöyle devam etti: “Birincisi, mevcut dükkanların taşınma süreci. Eski Hayvan Pazarı’nın bulunduğu yerde yapmış olduğumuz dükkanlarımıza esnafımızı taşıdık. Esnafımız şimdi yeni yerlerine taşındı, orada ticaretlerine devam ediyor. Esnafımız burada mülk sahibi ya da kiracı olmasına bakılmaksızın uzun vadeli imkanlarla mülk sahibi oldular. İkinci etapta da kamulaştırma çalışmaları tamamlandı ve bugün yıkım işlemini gerçekleştiriyoruz. İnşallah yıkım işlemini bir an önce tamamlayarak caddeyi trafiğe açmayı arzu ediyoruz. Şimdi üçüncü etabın da başlangıcını bugün itibariyle yapmış oluyoruz. Burada en temel amacımız olan Konya’nın dış surlarının ortaya çıkarılması süreciyle ilgili start verilmiş oldu. Şimdi yüzey temizleme çalışmalarından sonra arkeolojik kazı çalışmaları devam edecek. Sonra konstrüksiyon ve rekonstrüksiyon projeleriyle ne yapabileceğimizi bir kez daha görmüş olacağız.”

PROJE KONYA TARİHİNE IŞIK TUTACAK

Projede Konya tarihine ışık tutacak verilerin çıkmasına yönelik beklentisini dile getiren Başkan Altay, “Konya kadim bir şehir. 200 yıl başkentlik yapmış bir şehir ve bu şehrin dış surlarının kalıntılarını birçok yerde görüyoruz. İnşallah burada sur duvarlarının yeniden ihyasıyla birlikte Konya’da yeniden sur içini konuştuğumuz bir dönemin başlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca Konya’da iki önemli eser olan Sahip Ata ve Sırçalı Medreseleri arasında yapmış olduğumuz kamulaştırmalar neticesinde de iki nadide eser gün yüzüne çıkmış oldu. İnşallah Şükran Kentsel dönüşümünün tamamlanması ve Darü’l-Mülk kapsamındaki bu işimizle birlikte o büyük yapbozun parçalarını tek tek yerine koymaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Darü’l-Mülk Projesi tamamlandığında Konya’nın 2028’de eşsiz güzellikleriyle insanların ziyaret etmekten keyif alacağı çok önemli bir şehir haline dönüşeceğini vurgulayan Başkan Altay şunları kaydetti:

“Özellikle süreçte bize destek veren tüm esnafımıza teşekkür ediyorum. Biz de onlarla istişare halinde yüzde yüz mutabakatla bu süreci tamamlamış olduk. Bir teşekkürüm de Meram Belediye Başkanımıza ve onun şahsında tüm çalışanlarına. Burada mali yükümlülüklerini Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği, saha çalışmasının Meram Belediyemiz tarafından yapıldığı güzel bir ortaklık ortaya koyduk. Bu ortaklığı başka işlerde de devam ettiriyoruz. Böylece birlikte çalışma kültürünün ortaya çıkardığı bu önemli dönüşümün şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

“İNŞALLAH 2029’A KADAR ŞEHRİMİZİ SADECE TÜRKİYE’NİN DEĞİL, DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEHİRLERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

Bu dönemde kentsel dönüşüm adına tarihi işler gerçekleştirdiklerini anımsatan Başkan Altay, “Larende Kentsel Dönüşümü bunun bir ayağı. Eski Sanayi, Karatay Sanayi’nin taşınması bunun bir ayağı. İnşallah 2024 yılı sonunda esnafımız taşınacak ve orada da işlemlerimize devam edeceğiz. Yine cephanelikte süreç tamamlandı. Askerlerimiz, taşıma işlemlerine devam ediyor. Ağır Bakım’da da yeni yerle ilgili süreci takip ediyoruz. Şöyle Konya’ya bir 5 yıl önce gitsek, Konya’da ne yapılması lazım desek herhalde bu dört maddeyi herkes ilk başta sıralardı. Elhamdülillah aradan geçen 5 yılda bu işleri başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bize destek veren tüm Konyalılara teşekkür ediyoruz. İnşallah 31 Mart akşamında da Konyalıların verdiği destekle yine Türkiye’ye örnek oy oranlarıyla yolumuza devam edecek ve 2029’a kadar şehrimizi sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel şehirlerinden biri haline getireceğiz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir